Nationella Idrottsutbildningar - Fotboll

Figy ger plats åt framtidens fotbollsspelare 

Fotbollsakademin är utbildningen för dig som vill kombinera dina studier med en elitsatsning i fotboll. Akademin är en godkänd Nationell idrottsutbildning (NIU). Mer information om NIU-fotboll kan du läsa på Svenska fotbollsförbundets hemsida,  FOGIS.SE Länk till annan webbplats..

Figy tar in 18 NIU- elever i varje årskurs. Du söker på dina fotbollskunskaper och dina betyg. Processen startar först med att du anmäler dig till provträning. När anmälan har kommit in får du en inbjudan till Figy för provträning. Därefter gör du en ansökan om att du vill ha en plats på NIU- utbildningen. Observera att det är viktigt att skicka in anmälan och ansökan i tid. Länkar till ansökan och anmälan gör du digitalt och det finns här på hemsidan.

I slutet av januari får du besked om du har blivit antagen på Figys NIU- utbildning. Därefter väljer du ett program på gymnasiet. 

Programmen som erbjuds NIU-elever är:
- Barn- och fritidsprogrammet - inriktning pedagogiskt arbete
- Ekonomiprogrammet - inriktning ekonomi
- Naturvetenskapsprogrammet - inriktning naturvetenskap 
- Samhällsvetenskapsprogrammet - inriktning beteendevetenskap

Du kommer att ha ett anpassat schema med träningar och kurser. Skolans träningar är alltid schemalagda på förmiddagar, för att du som spelare ska få tid till att äta och vila innan kvällsträningen med ditt lag. Du har möjlighet att äta frukost, lunch och mellanmål på skolan för att ge kroppen det den behöver. Dina tränare är erkänt duktiga och utbildade enligt Svenska fotbollsförbundets kriterier. All träning sker på fullstora gräs- och konstgräsplaner i närheten av skolan året runt. På skolan finns också ett välutrustat gym där du tränar regelbundet för att förebygga och rehabilitera skador. 

I höst kommer det att anordnas två tillfällen då du få möjligheter att komma till Figy för att träna och provspela. Du är välkommen att anmäla dig till prova på träningen.Nytt för i år är att 30 spelare blir kallade till uttagsträningen.  Använd gärna därför möjligheten att komma till prova på träningen. Det är ett bra tillfälle att lära känna instruktörerna och få information om NIU och de olika programmen. När du har anmält dig, kommer du att kontaktas och få mer information. 

Fotbollsakademin har utvecklat ett antal fotbollsspelare som idag spelar på högsta nationella och internationella nivå. Är du intresserad?

VIKTIGA DATUM I HÖST (ansökan till läsåret 2021/2022)
- anmälan till prova på- träning 1 oktober (sista anmälningsdag 23 september).
På grund av Corona Covid 19, kommer det att anordnas två tider. En på förmiddagen och en på eftermiddagen. Information om tid och plats får du via mail senast den 25 september.

- anmälan till uttagningsträning (datum är inte bestämt än).

- ansökan om att läsa på NIU-fotboll ska skickas in digitalt senast den 1 december

Frågor och intresseanmälan skickas till Johan Arvidsson

Våra fotbollsinstruktörer är:

Evgueni Kouznetsov, tränare IFK Värnamo
Joakim Wullf, målvaktsinstruktör IFK Värnamo
Abdulkader Awama, tränare IFK Värnamo

Information till dig som inte är från Värnamo kommun, eller kommuner utan avtal med Värnamo kommun:

  • Din hemkommun har möjlighet att skriva ett avtal med Värnamo kommun. Om avtalet skrivs ger det dig rätt att söka till ett nationellt program i Värnamo i första hand
  • Inackorderingstillägg söker du hos din hemkommun 
  • Figy förmedlar kontaktuppgifter till hyresvärdar, där NIU-elever kan bo under sin studietid
Två elever som representerar NIU
Programstruktur 
Förutom programmets 
ordinarie kurser läser  
NIU-elever 500 poäng  
i sin specialidrott 
  
Idrottsspecialisering 1100p
Idrottsspecialisering 2100p
Idrottsspecialisering 3100p
Tränings- & tävlingslära 1100p
Tränings- & tävlingslära 2100p