Är du en person som vill jobba med människor i olika livssituationer och bidra till deras psykiska och fysiska hälsa? Läs vård- och omsorgsprogrammet!
Presentation av programmet
På vård- och omsorgsprogrammet får du de kunskaper och färdigheter som behövs för att arbeta inom vård och omsorg. Du läser kurser som förbereder dig inför möten med människor i olika livssituationer, som till exempel funktionsnedsättning och psykisk och fysisk ohälsa.
Utbildningen ska leda till att du utvecklar en helhetssyn på människan och livsstilens betydelse för hälsan. Du lär dig också om bemötande, kommunikation och betydelsen av delaktighet och inflytande för att må bra. Andra inslag i utbildningen är lagar inom yrkesområdet, arbetsmiljö, etik och vården och omsorgens historiska utveckling.
Vård- och omsorgsprogrammet innehåller praktiska moment som varvas med teoretisk undervisning. I programmet ingår 17 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom kommunens och regionens verksamheter. Du kan läsa mer om APL på sidan Arbetsplatsförlagt lärande (APL).
Det finns stora möjligheter att få arbete direkt. Kommuner, regioner och andra aktörer inom vård och omsorg står inför stora utmaningar när det gäller att anställa kvalificerad personal, vilket gör dig högintressant på arbetsmarknaden.
Utbildningen ger en grundläggande högskolebehörighet och du har möjlighet att läsa vidare på högskola, universitet eller yrkeshögskola.
Vård och omsorgscollege
Certifieringen Vård och omsorgscollege innebär att utbildningen är kvalitetssäkrad genom samverkan mellan utbildning, arbetsgivare och facket. Du som uppnått kraven för yrkesexamen får ett diplom när du är färdig med dina studier. Läs mer om certifieringen Vård- och omsorgscollege på Vård- och omsorgscolleges webbplats.
Efter studenten
Efter studenten kan du arbeta som undersköterska på till exempel sjukhus, vårdcentral eller inom hemsjukvården, men också på gruppbostad, inom hemtjänsten, daglig verksamhet och som personlig assistent. Det finns också möjlighet till vidareutbildning på högskola, universitet och yrkeshögskola. Exempel på yrken är sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, socionom, polis och lärare.
Kontakt
Programlagsledare
Veronica Wilen
veronika.wilen@edu.varnamo.se
Studie- och yrkesvägledare
Liselotte Arnegärd
0370-37 81 16
liselotte.arnegard@edu.varnamo.se