På våra introduktionsprogram kan du läsa de ämnen du behöver för att bli behörig till ett nationellt program. Du kan även lära dig mer om arbetslivet genom att vara ute på praktik.
Presentation av programmen
Vi erbjuder fyra olika introduktionsprogram:
- Individuellt alternativ
- Programinriktat val
- Språkintroduktion
- Yrkesintroduktion
Individuellt alternativ
Individuellt alternativ är för dig som behöver bli behörig till ett nationellt program. Programmet passar också dig som behöver en liten undervisningsgrupp eller extra hjälp. Beroende på vilka mål och förutsättningar du har så utformar vi en individuell studieplan som innehåller studier på heltid, studier blandat med praktik eller bara praktik.
Eftersom det är viktigt att du känner dig trygg hos oss har vi de flesta lektioner i samma klassrumoch en samlad skoldag. Målet med utbildningen är att du ska kunna gå vidare till annan utbildning, exempelvis på nationellt program, annat introduktionsprogram, folkhögskola eller vuxenutbildning. Målet kan också vara att du istället för studier kan komma ut i arbetslivet.
Hur ansöker jag?
Det går inte att söka till programmet men du kan lämna in en intresseanmälan till din studie-och yrkesvägledare på grundskolan.
Programinriktat val
Programinriktat val är till för dig som nästan är behörig till gymnasieskolans nationella program. Syftet är att du ska få en utbildning som är inriktad mot ett nationellt yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program och att du, så snart det är möjligt ska tas in på det nationella programmet.
Hur ansöker jag?
Programmet är sökbart. Du är behörig som sökande om du har godkänt i svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska samt minst tre andra ämnen eller, svenska/svenska som andraspråk, matematik eller engelska och minst fyra andra ämnen.
Språkintroduktion
Språkintroduktion är till för dig som är nyanländ till Sverige. Du räknas som nyanländ under dina fyra första år i svensk skola. Vi utformar en individuell studieplan utifrån dina mål och förutsättningar, där den största delen är studier i svenska som andraspråk.
Eftersom att det är viktigt att du känner dig trygg hos oss har vi hemklassrum och en samlad skoldag. Målet med utbildningen är att du ska kunna gå vidare till annan utbildning, exempelvis på nationellt program, annat introduktionsprogram, folkhögskola eller vuxenutbildning. Målet kan också vara att du istället för studier kan komma ut i arbetslivet.
Hur ansöker jag?
Det går inte att söka till programmet men du kan lämna in en intresseanmälan till din studie-och yrkesvägledare på grundskolan.
Yrkesintroduktion
Yrkesintroduktion är en treårig utbildning som inte leder till en yrkesexamen. Du arbetar i din egen studietakt och skaffar dig kunskaper genom ett varierat arbetsätt med mycket praktiskt arbete. Du läser i en klass som består av en mindre grupp elever (ca tio stycken). Du har möjlighet att arbeta i din egen studietakt och skaffa dig kunskaper genom ett varierat arbetssätt med mycket praktiskt arbete.
Yrkesintroduktion mot Barn- och fritidsprogrammet
Här läser du kurser från Barn- och fritidsprogrammet. Kurserna beskriver människans utvecklingsväg från barndom via ungdom till vuxenålder. Du lär dig också om kost och hälsa. Vi arbetar mycket med skapande verksamhet.
Yrkesintroduktion mot Fordons- och transportprogrammet
För dig som är praktiskt lagd finns här möjlighet att utveckla ditt praktiska handlag. Tänkbara arbetsområden kan vara rekonditionerare, truckförare, bildemonterare, personbilsmekaniker, svetsare, industriarbetare med mera. Under utbildningen ingår det praktik på företag i årskurs 2 och 3. Målet är att du ska bli anställningsbar inom det arbetsområde du är intresserad av efter utbildningen.
Yrkesintroduktion mot Industritekniska programmet
För dig som är praktiskt lagd och snabbt vill komma ut i arbetslivet efter gymnasiestudierna Du kommer att läsa kurser inom industriteknik, vilket gör dig mycket attraktiv på arbetsmarknaden.
Hur ansöker jag?
Programmen är sökbara.
Kontakt
Programlagsledare
Linda Bylund
linda.bylund@edu.varnamo.se
Studie- och yrkesvägledare
Markus Eriksson
0370-37 82 58
markus.eriksson@edu.varnamo.se