Nationella Idrottsutbildningar - Fotboll

Figy ger plats åt framtidens fotbollsspelare 

Fotbollsakademin är utbildningen för dig som vill kombinera dina studier med en elitsatsning i fotboll. Akademin är en godkänd Nationell idrottsutbildning (NIU). Mer information om NIU-fotboll kan du läsa på Svenska fotbollsförbundets hemsida,  FOGIS.SElänk till annan webbplats.

Figy tar in 15 NIU- elever i varje årskurs. Du söker på dina fotbollskunskaper och dina betyg. Processen startar först med att du anmäler dig till provträning. När anmälan har kommit, in får du en inbjudan till Figy för provträning. Därefter gör du en ansökan om att du vill ha en plats på NIU- utbildningen. Observera att det är viktigt att skicka in anmälan och ansökan i tid. Datumen, ansökan och anmälan ser och gör du digitalt längre ner på sidan.
I slutet av januari får du besked om du har blivit antagen på Figys NIU- utbildning. Därefter väljer du ett program på gymnasiet. 

Programmen som erbjuds NIU-elever är Barn- och fritidsprogrammet - inriktning pedagogiskt arbete, Ekonomiprogrammet - inriktning ekonomi, Naturvetenskapsprogrammet - inriktning naturvetenskap och Samhällsvetenskapsprogrammet - inriktning beteendevetenskap. Du kommer att ha ett anpassat schema med träningar och kurser. Skolans träningar är alltid schemalagda på förmiddagar, för att du som spelare ska få tid till att äta och vila innan kvällsträningen med ditt lag. Du har möjlighet att äta frukost, lunch och mellanmål på skolan för att ge kroppen det den behöver. Dina tränare är erkänt duktiga och utbildade enligt Svenska fotbollsförbundets kriterier. All träning sker på fullstora gräs- och konstgräsplaner i närheten av skolan året runt. På skolan finns också ett välutrustat gym där du tränar regelbundet för att förebygga och rehabilitera skador. 

I höst kommer det att anordnas två tillfällen då du få möjligheter att komma till Figy för att provträna och provspela. Du är välkommen att anmäla dig till både ”prova på” och uttagningsträning. Använd gärna möjligheten att prova på. Det är ett bra tillfälle att lära känna instruktörerna och få information om NIU och de olika programmen. När du har anmält dig, kommer du att kontaktas av Johan Arvidsson. 

Fotbollsakademin har utvecklat ett antal fotbollsspelare som idag spelar på högsta nationella och internationella nivå. Är du intresserad?

VIKTIGA DATUM I HÖST (ansökan till läsåret 2019/2020)
- anmälan till prova på- träning 10 oktober (sista anmälningsdag 5 oktober).
- anmälan till uttagningsträning 6 november (sista anmälningsdag 2 november).
- ansökan om att läsa på NIU-fotboll ska skickas in digitalt senast 1 december

Frågor och intresseanmälan skickas till Johan Arvidsson

Våra fotbollsinstruktörer är:

  • Magnus Olsson, fys och målvaktstränare IFK Värnamo
  • Evgueni Kouznetsov, tränare IFK Värnamo
  • Pavlos Nokolaidis, assisterande tränare IFK Värnamo

Information till dig som inte är från Värnamo kommun, eller kommuner utan avtal med Värnamo kommun:

  • Din hemkommun har möjlighet att skriva ett avtal med Värnamo kommun. Om avtalet skrivs ger det dig rätt att söka till ett nationellt program i Värnamo i första hand
  • Inackorderingstillägg söker du hos din hemkommun 
  • FIGY förmedlar kontaktuppgifter till hyresvärdar, där NIU-elever kan bo under sin studietid
Programstruktur 
Förutom programmets 
ordinarie kurser läser  
NIU-elever 500 poäng  
i sin specialidrott 
  
Idrottsspecialisering 1100p
Idrottsspecialisering 2100p
Idrottsspecialisering 3100p
Tränings- & tävlingslära 1100p
Tränings- & tävlingslära 2100p