Estetiska programmet (ES)

Inriktning: Musik

För dig som vill skapa och beröra
Är du kreativ? Älskar du att skapa? Drömmer du om att få andra att lyssna på just dig eller det du skapat? Då är det estetiska programmet med inriktning musik och produktion något för dig. I vårt Estethus (Kulturskolan) med stora, ljusa och inspirerande lokaler utvecklar du din kreativitet, förmåga till samarbete, din sociala förmåga genom det entreprenöriella lärandet och din personliga stil. Programmet ger dig högskolebehörighet till de allra flesta högskolor och universitetsutbildningar.

Det estetiska programmet förbereder dig för vidare studier framföraltl inom musik, produktion, entreprenörskap, humanoria och samhällsvetenskap. Estetiska programmet på Figy är uppbyggt tillsammans med Kulturskolan
där professionella musiker/lärare arbetar. Tillsammans vill vi ge dig en bred utbildning där upplevelsen och konstnärskapet står i fokus. 

Två spår
Musik eller Produktion  - mycket gemensamt men också mycket unikt. I varje programfördjupning får du lite av varje men fokus ligger på instrument eller studioproduktion.

Musik 
I programfördjupningen Musik står ditt eget skapande i fokus på ett instrument eller sång. Valfriheten är stor och möjligheterna obegränsade. Du varvar teoretiska och praktiska kunskaper och omsätter dem i din vardag.
Ditt eget musikutövande och musikskapande står i centrum för din utbildning. Vare sig du är instrumentalist eller sångare får du individuell undervisning på hög nivå. Du lär dig hur du arrangerar en konsert eller ett event för en kund, samt hur du skapar ett kontaktnät med företag och andra kommande yrkespartners.

Kille med basfiol

Produktion
Inom  Produktion ges du verktyg att jobba i en digitaliserad miljö med ditt skapande. Det är också ett spår där produktion går hand i hand med entreprenörskap. Du lär dig hur man arrangerar en konsert eller ett event för en kund, samr hur du skapar ett kontaktnät med företag och andra kommande yrkespartners. Fokus ligger också på dokumentation kring det du skapar. Du lär dig inspelningsteknik och att blanda medier såsom musik, film och foto

Olika genrer och stilar
Musikutbildningen håller hög klass inom många olika musikaliska stilar och genrer. Vi har ett brett samarbete med kulturinstutioner och orkestrar i Värnamo, artister samt aktörer i andra städer, som Musikhögskolan i Malmö, Göteborgsoperan och Spira. Vi arbetar också med sceniska produktioner och gör varje år en slutproduktion med elever i alla årskurserna.

Efter studenten
Estetiska programmet ger dig en bred behörighet när du söker vidare till högskolor och Universitet. På utbildningen har du utvecklat din förmåga att uttrycka dig på olika sätt vilket vi vet att du kommer få stor nytta av både privat och i ditt framtida yrkesliv.

Även om du inte jobbar med musik i framtiden så har du en stabil grund att stå på, din sociala förmåga har utvidgats och du har getts tillfälle att inför andra och dig själv, utforska och utmana ditt skapande på scen och i studio.

För mer information se  www.muprod.selänk till annan webbplats

Två elever från estetiska programmet

"Vi får en fördjupad grund av musiken och utvecklar våra förmågor som musiker och människa samtidigt som vi har möjlighet att bli precis vad vi vill i framtiden. Att läsa på estetiska programmet är utvecklande, skapande och lärorikt. Det krävs mycket övning och engagemang något som våra lärare inspirerar och utmanar oss till, vi känner att vi utvecklas varje dag"  //Gry och Mahdi 

PROGRAMSTRUKTUR

Gymnasiegemensamma ämnen

1150p

Engelska 5

100p

Engelska 6

100p

Historia 1b

100p

Historia 2b – kultur

100p

Idrott och hälsa 1

100p

Matematik 1b

100p

Naturkunskap 1b

50p

Religionskunskap 1

100p

Samhällskunskap 1b

100p

Svenska 1

100p

Svenska 2

100p

Svenska 3

100p

eller

Svenska som andraspråk 1

100p

Svenska som andraspråk 2

100p

Svenska som andraspråk 3

100p

Programgemensamma ämnen

 

150p

Estetisk kommunikation

100p

Konstarterna och samhället

50p

Inriktningskurser

400p

Instrument eller sång

100p

Ensemble med körsång

200p

Gehörs- och musiklära 1

100p

Programfördjupning

500p

Två spår

Instrument/Ensemble

Musikproduktion 1

100p

Entreprenörskap

100p

Arrangering och komposition

100p

Instrument eller sång 2

100p

Valbar kurs

Matematik 2b/Ensemble 2

100p

Produktion

Musikproduktion 1

100p

Musikprodukion 2

100p

Entreprenörskap

100p

Arrangering och komposition

100p

Valbar kurs

Matematik 2b/Ensemble 2

100p

Individuellt val

200p

Gymnasiearbete

100p

TOTALT ANTAL POÄNG

2500p


Programledare ES
Johanna Lindbergh
0370 - 37 77 27
johanna.lindbergh@edu.varnamo.se

Studie- och yrkesvägledare
Hans Friberg
0370 - 37 73 37
hans.friberg@edu.varnamo.se

Rektor
Inga-Lill Svanholm
inga-lill.svanholm@edu.varnamo.se