Två elever  från industritekniska programmet vid en CNC svarv

Tävling i CNC-teknik

Simon Söderblom och Niclas Sjöstrand från Industritekniska programmet  årskurs tre, är ett av åtta skollag i Sverige som har gått vidare till en finalplats i CNC-teknik!

Skärteknikcentrum arrangerar årligen skoltävlingar i CNC-teknik för ungdomar som går det industritekniska programmet på gymnasiet. Finalen går av stapeln, live under Elmia Subcontractor. Här möter branschen de vassaste unga talangerna som Sverige har att erbjuda.

Så här går tävlingen till:

Steg 1

Den första deltävlingen genomförs under april/maj 2019 och består av två moment: en webbaserad teoretisk del med frågor ur Industriteknik BAS och en praktisk del där de tävlande utifrån en ritning svarvar ett ämne.

Ett lag från varje klass går vidare till steg 2.

Steg 2

Den andra deltävlingen genomförs under augusti/september 2019. Tävlingsuppgifterna är av samma karaktär som i den första omgången, men svårighetsgraden är något högre.

Från steg 2 går totalt åtta lag vidare till finalveckan på Elmia Subcontractor i Jönköping 12 – 15 november 2019.

Steg 3 – final

I finalen gör åtta lag upp om titeln svenska ungdomsmästare i CNC-teknik. Tävlingen är uppdelad i kvartsfinaler (tisdag och onsdag), semifinal (torsdag) och final (fredag). Tävlingsmomenten består av ritningsläsning, programmering, maskinkörning och mätning.

Simon Söderblom och Niclas Sjöstrand från IN17 på FiGy är ett av de 8 lag i Sverige som har gått vidare till steg 3.

Finalen genomförs i Jönköping på Elmia Subcontractor, Europas ledande underleverantörsmässa. Här samlas årligen runt 1 200 utställare från cirka 30 länder. Mässan är öppen tisdag 12 november till fredag 15 november. Tävlingen pågår under samtliga dagar och avslutas med stor prisutdelning på fredagen.

De två lag som kvalificerar sig till finaldagen är samtidigt kvalificerade till Yrkes-SM 2020, i Helsingborg/Jönköping där deltagarna gör upp om två platser i WorldSkills i Shanghai, Kina, 2021.