Figy fyller 50 år!

Den 5 september är det exakt 50 år sedan den nya Finnvedsskolan, idag Finnvedens gymnasium, invigdes. Detta måste givetvis firas!

Olof Palme pratar till eleverna vid invigningen av skolan 1969

Historia
År 1969 var dåvarande utbildningsminister Olof Palme högtidstalare. Elevrådet som inte hade blivit inbjudna till invigningen kände sig åsidosatta. Som protest flyttade de ut sin talarstol på skolgården och höll där en egen invigning. Inte heller personalen på skolan fick närvara på invigningen.

5 september
Dagens skollunch kommer att vara inspirerad av invigningsmenyn 1969. Det blir tal på samma plats som där elevkårens talarstol stod. Talen kommer att hållas av Rolf Fredriksson som var vice ordförande i elevkåren 1969, han är journalist och utrikeskorrespondent för SVT och Magnus Flink nuvarande verksamhetschef. Dagen  avslutas med tårta för alla elever och personal.

Vi fortsätter firandet!
Förutom att fira födelsedagen den 5 september kommer även andra aktiviteter att ske under terminen. En del av aktiviteterna är för alla, andra berör enskilda klasser eller årskurser.

Några saker som händer:

  • 6 september Annie Lööf och Anna Herdy, politiska motpoler, kommer och träffar elever och personal. De har gått på Finnvedens gymnasium och dessutom i samma klass.

  • 10 oktober kommer deckarförfattare och före detta elev Åke Edwardson till Figy,  föredrag för elever på dagen och på kvällen för allmänheten.

  • 26 oktober Öppet Hus för allmänheten med historisk tillbakablick och rundvandring på skolan.

Program på skolgården 1969
Bild på menyn som var vid invigningen 1969
Artikel i Värnamo nyheter om invigningen av Finnveds skolan 1969
Bild på elevkåren 1969 där ingår Rolf Fredriksson som ska hålla tal på 50 års jubileumet på samma ställe som då