Arras utbytet eleverna åker skidor i Hestra

Besök från Arras!

Under den första veckan i februari hade Finnvedens gymnasium besök av sin franska utbytesskola, Lycée Gambetta, från Arras i Frankrike. Detta utbyte har nu pågått i 27 år och är 'still going strong'!

Eftersom fransmännens resa till Sverige gick lite snabbare än väntat, kom de hela tre timmar för tidigt och det ställde vår improvisationsförmåga på prov. Men med fransmännens vanliga goda humör och beredskap inför det oväntade löstes det genom att de fick fika och titta på film i miniaulan. Dagen efter åkte vi skidor i Isaberg utan några benbrott. Våra franska vänner hade speciellt begärt att få komma på vintern och vi hade turen med oss – det blev verkligt fint vinterväder. 

Under veckan besökte de franska eleverna bland annat Bruno Mathsson Center och Gummifabriken. Alla elever, både svenska och franska, gjorde sitt bästa för att klara alla klurigheter på Boda Borg i Sävsjö, vilket krävde hög kommunikationsförmåga både på svenska, engelska franska och kroppsspråk.

Veckan avslutades med ett besök på Universeum i Göteborg, där eleverna återigen gruppvis fick använda de olika språken för att klara av uppdrag.  

Efter denna vecka har de franska ungdomarna fått lära sig väldigt mycket om Sverige; till exempel att man tar av sig skorna när man kommer in och att det är väldigt gott med kanelbullar och semlor till fikat.

Maria och Jannie vill verkligen berömma våra svenska elever som med stort engagemang och ansvarstagande organiserade bowling och andra trevliga aktiviteter och såg till att alla kände sig delaktiga. 

Vi vill också passa på att rikta ett särskilt tack till Annelie Hermansson som tog hand om två franska tjejer under hela veckan!

Studiebesök på Bruno Mathsson Center

Studiebesök på Bruno Mathsson Center

Elever programmerar och samarbetar på Gummifabriken

Elever programmerar och samarbetar på Gummifabriken