FN-rollspelet SWEMUN i Örebro

Rollspelet anordnas av svenska FN-förbundet

Den 12-14 april var elever som läser Internationella relationer på samhällsvetenskapliga programmet i årskurs 3 på FN-rollspelet SWEMUN i Örebro. Rollspelet anordnas av svenska FN-förbundet och Karolinska Gymnasiet stod för värdskapet. SWEMUN har arrangerats i fyra år och elever från FIGY har deltagit de tre senaste åren. Rollspelet lyder under precis samma regler och förordningar som ett riktigt FN-konvent. Sammanlagt deltog 150 elever från olika skolor runt om i landet.

 SWEMUN går ut på att eleverna agerar delegater som måste argumentera, lobba och driva igenom sina resolutioner under rollspelet. Konventet syftar till att ge eleverna en förståelse för politik på en globalnivå, såväl som engagemang för FN:s tre huvudfrågor: Mänskliga rättigheter, fredsskapande, samt social, ekonomisk och miljömässigt hållbar utveckling.

Det var ett par intensiva dagar – Livet som FN-delegat är ingen dans på rosor. Tidiga morgnar och sena kvällar ägnades åt förhandlingar i generalförsamlingen och i utskotten. Men det fanns också tid för god mat, nya bekantskaper och gemensam dans till bland annat Bruno Mars anfört av estetlever på Karolinska Gymnasiet.

Sammanfattningsvis var det ett mycket lyckat konvent. Världen (och eleverna) tog ett enormt kliv framåt. Vi vill rikta ett stort tack till alla elever som tog sin uppgift på största allvar, till FN-förbundet för ett strålande arrangemang och till Karolinska gymnasiet för deras gästfrihet och oklanderliga bemötande.

Medföljande lärare var Ulf Therén och Christoffer Engström.