Ansökan till gymnasiet

Du är behörig att söka till gymnasieskolan om du är under 20 år (för läsåret 2020/21 ska du vara född 2001 eller senare) om du har avslutat din grundskoleutbildning eller motsvarande utbildning och inte har genomgått en gymnasieutbildning eller likvärdigt utbildning inom gymnasieskolan.

Om du inte uppfyller behörighetskraven för bli antagen på ett nationellt program kan du gå ett introduktionsprogram för att uppnå behörighet. Mer information om behörighet och programmen får du av din studie- och yrkesvägledare.

Du som går i årskurs 9 i Värnamo kommun och ska välja gymnasieutbildning ska göra din ansökan på webben. Ansökan gör du via länken i högermenyn. I mitten av januari får du ett brev med instruktioner samt inloggningsuppgifter till din personliga valsida av din studie- och yrkesvägledare.

Tidplan för gymnasieansökan 2020

  • 8 januari - ansökningsperioden börjar.
  • 5 februari - sista ansökningsdag.
  • I4 april preliminärt antagning klar.
  • 15 april till 8 maj är det omvalsperiod. Om du vill ändra i ditt val eller göra ett helt 
    nytt val måste du göra det hos din studie- och yrkesvägledare.
  • 1 juli - slutlig antagning klar
  • Under augusti sker reservantagningen.

Antagning

I början av vårterminen görs den preliminära antagningen. Resultatet av den finns den 15 april hos din Studie- och yrkesvägledare. Du kan också se på webben om du är preliminärt antagen. Den slutliga antagningen görs på ditt vårterminsbetyg. Den 1 juli är den slutliga antagningen klar. Alla sökande får ett slutligt antagningsbesked hemskickat med posten.

Reservantagning

Om du inte är antagen på ditt förstahandsval ska du meddela antagningsenheten
eventuella önskemål om reservplats senast den 31 juli. Det gör du på svarskortet, som finns på antagningsbeskedet. Reservantagning bland behöriga sökande görs till lediga platser under hela augusti. Om du är bortrest, se till att någon tar hand om din post och att du lämnat e-post och mobilnummer på din personliga sida på webben.

Fri kvot

Begränsade antal platser (fri kvot)  finnas för elever som på grund av särskilda skäl (medicinska eller sociala skäl) bör få företräde framför övriga sökande.Kontakt
Marie Åhsberg
Gymnasieantagningen
0370-37 73 41 marie.e.ahsberg@edu.varnamo.se

Mer information

Om du är folkbokförd i Värnamo kommun gör du din ansökan här
Ansök till gymnasietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Antagningsstatistik läå19/20PDF