Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

För dig som vill ha jobb direkt efter studenten!

Tycker om att laga mat eller baka? Är du nyfiken och gillar att möta människor? Då skall du söka Restaurang och livsmedelsprogrammet. Vi har mångårig erfarenhet och väl anpassade lokaler. En stor del av undervisningen bedrivs i verklighetsnära miljö som lunch och gourmetkvällar på Restaurang Åkanten. Vi samarbetar också med näringslivet.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet finns det möjlighet att få grundläggande behörighet till högskolan.

Inriktningar

Kök och servering
Här får du grundläggande kunskaper inom matlagning i restaurang och storkök. Du kommer även att läsa kurser inom hygien samt livsmedels- och näringskunskap som gör att du kommer kunna laga god och nyttig mat.
I ämnet serveringskunskap lär du dig servering av mat och dryck i olika restaurang- och hotellverksamheter. Du kommer också att jobba med uppdukning och utseende i olika restaurangmiljöer samt kurser inom dryck och ansvarsfull alkoholservering.

Vad kan du bli?
Du kan arbeta som servitör / servitris, kock / kokerska på restaurang, café eller i storkök t.ex. på sjukhus eller skola. Med eftergymnasial utbildning kan du även bli dietist, kökschef, kostekonom eller yrkeslärare.

Inom bageri och konditori kan du jobba som bagare eller konditor inom t.ex. bageri/konditori, butik eller café.

Inom gastronomibranchen öppnar sig möjligheterna.

Färskvaror, delikatesser och catering (lärling)
På denna inriktning får du kunskaper och erfarenheter av att arbeta med råvaror, tillagning av mat och dryck. Utbildningen kan leda vidare till arbeten med livsmedel och färskvaror kanske på en delikatessavdelning eller inom catering. Vi samarbetar med branchen. 

Bageri och konditori (lärling)
Ämnet bageri- och konditorikunskap behandlar hantverksmässiga metoder för att framställa olika typer av bröd och konditorivaror. Hur råvaror används samt betydelsen av produktkvalitet ingår i ämnet. Dessutom behandlas bestämmelser om hygien och arbetsmiljö vid arbete med framställning av bröd och konditorivaror.
Denna inriktning kommer vi att erbjuda som lärlingsutbildning. Det innebär att du som elev får grundläggande kunskaper inom matlagning, bageri och konditori under åk 1 för att sedan få större delen av karaktärsundervisningen förlagd på en lärlingsplats. Vi samarbetar med branchen.

"Det är kul att vara kreativ och jobba mycket praktiskt! Från första året får vi lära oss avancerad matlagning och uppläggning av olika typer av rätter. Det är också mycket fokus på helheltsansvaret i ett kök, hålla koll på varmhållning, hygien och hur man hanterar råvaror. Har man gått på den här utbildningen får man i princip alltid jobb direkt efter utbildningen"
//Andrea och Madeleine

RESTAURANG ÅKANTEN

PROGRAMSTRUKTUR

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5

100p

Historia 1a1

50p

Idrott och hälsa 1

100p

Matematik 1a

100p

Naturkunskap 1a1

50p

Religionskunskap 1

50p

Samhällskunskap 1a1

50p

Svenska 1

100p

eller

Svenska som andraspråk 1

100p

Programgemensamma ämnen

Hygien

100p

Livsmedels- och näringskunskap 1

100p

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100p

Programfördjupning

900p

Inriktningar

Kök och servering

Matlagning 1

100p

Mat och dryck i kombination

100p

Servering 1

100p

Bageri och konditori (lärling)

Bageri 1

100p

Choklad och konfektyr

100p

Konditori 1

100p

Färskvaror, delikatesser och catering (lärling)

Personlig försäljning 1

100p

Personlig försäljning 2

100p

Livsmedels och näringskunskap 2

100p

Mat och butik 1

100p

Mat och dryck i kombination

100p

Service och bemötande 2

100p

Individuellt val

200p

Gymnasiearbete

100p

Totalt antal poäng

2500p

 

Programledare RL
Björn Andersson
0370 - 37 77 52 bjorn.i.andersson@edu.varnamo.se

Programledare RL
Henrik Briggler
0370 - 37 77 53
henrik.b.briggler@edu.varnamo.se

Studie- och yrkesvägledare
Hans Friberg
0370 - 37 73 37
hans.p.friberg@edu.varnamo.se