Hantverksprogrammet (HV)

Är du kreativ och tycker om att arbeta med dina händer? Vill du lära dig gamla traditioner och utveckla nya tekniker? Då är Hantverksprogrammet din utbildning. Utbildningen bedrivs som Gymnasial lärlingsutbildning, d v s ca hälften av tiden är du hos en hantverkare eller i ett företag.
 
På Hantverksprogrammet blandas teoretiska studier med praktik på ett naturligt sätt. Många hantverkare driver sin egen verksamhet och är småföretagare. Kunskap om ekonomi, marknadsföring med mera i ett småföretag är en viktig del av utbildningen.


Inriktningar

Övriga hantverk
Inriktningen ska ge grundläggande kunskaper om och färdigheter i arbetsuppgifter, tekniker och hantering av verktyg samt kunskaper om material som förekommer inom den valda profilen. Inom inriktningen förekommer ett flertal yrken som t ex hovslagare, tryckeriarbetare, guld- och silversmed. Efter önskemål kan säkert fler hantverk erbjudas om praktikplatser finns
   
Vad kan du bli?
På hantverksprogrammet kommer du en bra bit på vägen mot ditt hantverk men för många yrken krävs att man efter gymnasieutbildningen arbetar som lärling. Att vara lärling innebär att man utbildar sig när man arbetar, ofta under en period som kan vara flera år. Lärlingsutbildningen kan avslutas med gesällprov.

PROGRAMSTRUKTUR

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5

100p

Historia 1a1

50p

Idrott och hälsa 1

100p

Matematik 1a

100p

Naturkunskap 1a1

50p

Religionskunskap 1

50p

Samhällskunskap 1a1

50p

Svenska 1

100p

eller

Svenska som andraspråk 1

100p

Programgemensamma

ämnen

Entreprenörskap

100p

Hantverk - introduktion

200p

Tradition och utveckling

100p

Programfördjupningar

700p

Inriktning

Övriga hantverk

Hantverksteknik 1

200p

Hantverksteknik 2

200p

Hantverkskunskap material och miljö

100p

Individuellt val

200p

Gymnasiearbete

100p

Totalt antal poäng

2500p

 

Programledare HV

Studie- och yrkesvägledare
Hans Friberg
0370 - 37 73 37
hans.p.friberg@edu.varnamo.se