Skolbiblioteket

På biblioteket kan du...

• Söka information i olika ämnen
  • Få handledning i informationssökning
  • Använda biblioteket i undervisningen
  • Läsa tidningar och tidskrifter
  • Låna böcker

Öppet skoldagar från 07.00

Våra böcker och tidskrifter är särskilt utvalda för att du ska kunna lösa dina arbetsuppgifter i skolan, men det finns också sådant du kan läsa för nöjes skull.

Resurser

Kontakta biblotekarie där det står "lösenord krävs"

Bibliotekskataloger

Värnamo biblioteks mediekatalog
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Sök böcker som finns i kommunens bibliotek via länken ovan

Librislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Sök bland alla utgivna böcker i Sverige

Länksamlingar

Länkskafferietlänk till annan webbplats har många nyttiga länkar för elever och skola, sorterade på ämnen.

Referensbokenlänk till annan webbplats har användbara länkar och tips för information och översättning.

Länktips!

Globalislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är FNs sida för att delge fakta om länder, konflikter, statistik m.m.

Uppslagsverk på skolan

Följande uppslagsverk kan du komma åt om du surfar på kommunens Wifi:

Alex författarlexikon
länk till annan webbplats
Läs om olika författare och deras tid.

Nationalencyklopedin - NE.se
länk till annan webbplats
Faktagranskat uppslagsverk ofta indelat i två svårighetsnivåer, ordböcker, och filmer om olika ämnen. Du kan skapa eget konto för att logga in hemifrån. Klicka på pilen vid inloggningen i högra hörnet.

Följande uppslagsverk kan du komma åt om du går via Fronter/Skolportalen (se länk Figy.ses startsida)

World book online
Faktagranskat uppslagsverk indelat i tre nivåer på textens svårigheter och djup.

Britannica online

Databaser

Artikelsök

sök bland artiklar i tidningar och tidskrifter från Sverige

Logga in via Fronter>Biblioteket FIGY alt. Skolportalen>biblioteket

Forskning.se länk till annan webbplats

Nationell webbplats för forskningsinformation

Global Grantlänk till annan webbplats

Information om Stiftelser, fonder och andra bidragsgivare

(lösenord krävs)

Globalportalen länk till annan webbplats

Info om världens länder, mänskliga rättigheter, utvecklingsfrågor och globala sammanhang från 30 svenska organisationer

Landguiden länk till annan webbplats

länder i fickformat online

Bibblanguidar.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Databaser och informationskällor av referenskaraktär

Att låna

I bibliotekskatalogen kan du söka böcker som finns både på gymnasiebiblioteket och på alla övriga bibliotek i Värnamo kommun. Lånetiden är sex veckor. Om du behöver boken längre så meddelar du biblioteket

Böcker som är utlånade kan du reservera. Om du inte återlämnar dina lån i tid får du en påminnelse. Skulle du inte lämna tillbaka boken/böckerna efter andra påminnelsen, skickar vi en räkning på 300 kr per bok.

Du är ansvarig för dina lån till dess att du lämnat tillbaka till bibliotekets personal.

För allas trivsel

Tänk på att biblioteket är en plats för arbete och studier. Vi strävar efter en lugn arbetsmiljö för alla.

• dämpad samtalston
  • mobiltelefoner ska vara avstängda
  • vänligt och respektfulla bemötanden mellan elever och mellan elever och personal

Fråga gärna bibliotekarierna om du inte hittar det du söker!

Annelie Hermansson
Bibliotekarie
Annelie.C.Hermansson
@edu.varnamo.se

Lissandra Rickemark
Bibliotekarie och IKT-pedagog
Lissandra.M.Rickemark
@edu.varnamo.se

Eller kontakta oss på:
figy.biblioteket@varnamo.se

Biblioteket på FIGY

"Äpplet" : Eva Stefanowicz, Göran Erlandsson

Månadens boktips

The Selection - Kiera Cass

35 tjejer, men bara en prins. Vem kommer att vara den som vinner prinsens hjärta?

För America Singer har hennes liv varit självklart ända sedan hon föddes.Tills en dag då ett brev kommer till henne. Ett brev som kan komma att förändra hennes liv. Men frågan är: kommer hon att lämna allt som hon någonsin har känt till för ett liv med en främmande prins.

Karoline Quach